Diferents professionals del Servei de Psicología Clínica han presidit sessions, moderat taules i presentat ponències i comunicacions orals a la trobada internacional més important sobre addicions comportamentals, que s’ha celebrat a Gibraltar entre els dies 8 i 10 de juliol passat.
La conferència és la reunió anual de la Societat Internacional per a l'Estudi de les Addiccions Conductuals (ISSBA), que té com a objectiu reunir especialistes de perfils molt diversos que treballen al camp de les addiccions conductuals per presentar i compartir les recerques més importants en aquest camp.
La Dra. Susana Jiménez Múrcia, cap del Servei de Psicologia Clínica de l’HUB, ha presidit una de les sessions destacades del congrés, centrada al paper dels processos d’aprenentatge, l’angoixa emocional i la comorbiditat en el trastorn de compra compulsiva, en el decurs del qual, els professionals del Servei de Psicologia Clínica de l’HUB ha presentat un treball sobre l’aprenentatge que aporta la identificació de característiques específiques en el trastorn de compra amb d’altres trastorns comòrbids relacionats amb els impulsos. Així mateix, ha presentat una ponència convidada sobre les cada cop més freqüents apostes esportives, i com impacta en joves i el seu tractament
El Dr. Fernando Fernández Aranda, també ha presidit una sessió dedicada en el repàs del coneixement sobre els trastorns de la conducta alimentària (TCA), després de 15 anys de recerca. En aquesta mateixa sessió, el Dr. Fernández Aranda va presentar un treball sobre les característiques fenotípiques i cognitives de les persones amb algun tipus de TCA i la Dra. Lucero Munguía un altre d’avaluació de l’heterogeneïtat dins les addicions al menjar en base a l’anàlisi de conglomerats en mostres clíniques.
Encara es va portar a terme una tercera sessió presidida per la Dra. Jiménez Múrcia, centrada en una aproximació a les addicions comportamentals des de una perspectiva de gènere. Aquest tema va ser tractat en una taula rodona especial, en que també va participar la cap del Servei de Psicologia Clínica de l’HUB, juntament amb Fulvia Prever, Ana Estevez, Sophia Achab, Caterina Primi, Sabrina Molinaro, Olatz Lopez Fenández i Gretchen Blicker
El Dr. Eduardo Valenciano va presidir una altra sessió sobre les característiques clíniques i de personalitat relacionades amb la ludopatia, en que es va presentar un treball del servei sobre el perfil clínic dels pacients amb trastorn de joc en risc de presentar conductes autolesives.
Finalment, cal destacar i que tota aquesta trajectòria de tractament i de formació a joves talents de l'Hospital de Bellvitge, va ser reconeguda a través del premi 2023 a investigadora jove, a la Dra. Gemma Mestre, sobre la investigació en el tractament de joc patològic que es duu a terme des de fa anys a l’ Hospital.
La rellevant participació de l’HUB s’ha completat amb la presentació d’altres comunicacions sobre aspectes psicopatològics, de personalitat i de tractament en apostes esportives; l’associació entre l’autolesió no suïcida i el joc problemàtic; la interacció de la violència autodirigida i interpersonal en el trastorn del joc; l’activitat cerebral diferencial en el trastorn d’acaparament envers el TOC, que mostra semblances amb els patrons d’addicció, i la relació de les concentracions plasmàtiques d’anandamida i 2-araquidonilglicerol amb el trastorn de joc d’atzar, a càrrec de diferents professionals com la Dra. Lucero Munguía, Dra. Isabel Baenas, Dra. Giulia Testa i Dr. Carlos Soriano-Mas.