La cap de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha participat en un del Cursos Complutense Verano a San Lorenzo de El Escorial, sobre els mecanismes d’accés ràpid a la innovació i els nous criteris d’avaluació de medicaments.
Concretament, la Dra. Povedano ha participat en la 1a taula rodona del curs, centrada en els mecanismes d’accés ràpid previs a la decisió de finançament de medicaments innovadors. En aquesta taula es va debatre sobre solucions potencials que permetin un accés primerenc i la seva possible implementació en el Sistema Nacional de Salut.
Juntament amb la Dra. Povedano, han integrat la taula Jorge Aboal, exdirector general d’Assistència Sanitària del SERGAS; Julián Isla, membre del Comitè de Medicaments Orfes de l’EMA i Antonio Gómez Outes, de la Divisió de Farmacologia i Avaluació Clínica, Departament de Medicaments d’Ús Humà de l’AEMPS, moderats tots elles per Isabel Pineros, directora del Departament d’Accés de Farmaindustria.
L'accés als medicaments innovadors és essencial per assegurar que els pacients puguin beneficiar-se, de manera equitativa, dels darrers avenços en innovació terapèutica. Tot i això, les demores des de l’aprovació d’un medicament per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA) fins que arriba als pacients poden obstaculitzar aquest objectiu.
En aquesta línia, a la taula s’ha posat especial èmfasi en la necessitat d’escurçar ell temps que passa entre l’aprovació d’un nou fàrmac per part l’Agència Europea del Medicament, i l’adjudicació d’un preu per a la seva comercialització a Espanya. La Dra. Povedano ha remarcat que aquesta necessitat és encara més imperiosa en patologies neurodegeneratives, amb pacients amb una expectativa de supervivència més curta. També s’ha destacat que els sistemes de seguiment clínic dels nous fàrmacs s’han de fer de forma estandarditzada i per part de professionals, tenint en compte, a més el paper del clínic en aquests processos d’avaluació.