A la primera taula, moderada pel Dr. Jordi Gascón, subdirector mèdic de l’HUB, la Dra. Dolores Ledesma, del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa de Madrid, i el Dr. Francesc Palau, director de l’Institut Pediàtric de Malalties Minoritàries (IPER) i cap del Servei de Genètica de l’Hospital de Sant Joan de Deu, van detallar com és d’important la relació entre investigadors bàsics i clínics per tal que els descobriments en determinades malalties minoritàries es puguin traslladar a la recerca clínica, millorant la recerca translacional.
A la segona taula, centrada en les estratègies d’investigació en la medicina de precisió, la Dra. Mònica Povedano, cap de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’HUB, i el Dr. Xavier Montalbán, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebrón, van debatre al voltant de les seves experiències en investigació clínica i de les diferents iniciatives, tant en l’àmbit de l’ELA com de l’esclerosi múltiple, que poden contribuir a millorar el desenvolupament de noves estratègies terapèutiques en aquestes patologies. El Dr. Toni Martínez Yélamos, cap del Servei de Neurologia de l’HUB, va moderar la taula.
La Dra. Maria Luisa Villar, cap del Servei d’Immunologia de l’Hospital Ramon y Cajal de Madrid, i el Dr. José Meca, director de la Unitat d’Esclerosi Múltiple (EM) de l’Hospital Vírgen de l’Arrixaca de Múrcia, van parlar a la tercera taula de com els avenços clínics en biomarcadors o intel·ligència artificial ajudaran a disposar de més eines en el futur per millorar la precisió en el tractament de malalts amb EM. La taula va ser moderada pel Dr. Sergio Martínez Yélamos, cap de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’HUB.
Finalment, la darrera taula es va centrar en el paper dels factors mediambientals en les malalties neurològiques. Amb la moderació de la Dra. Povedano, el Dr. José Enrique Martinez, neuròleg de l’Hospital del Mar, i la Dra. Mònica Ubalde, epidemiòloga en Salut Pública de l’Institut de Salut Global de Barcelona, han subratllat com factors externs al pacient (exposició a virus, hores de sol, alimentació, contaminació...) han demostrat la seva influència en la probabilitat de desenvolupar diferents malalties neurològiques, des de l’Esclerosi Múltiple, Alzheimer, Parkinson o ELA.