Durant els dies 27 a 30 d’abril, Barcelona s’ha convertit en l'epicentre de les discussions i intercanvis professionals en Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica. El Servei de Malalties Infeccioses de l’HUB hi ha contribuït amb el seu coneixement.
Durant aquest fòrum internacional, membres del servei de l'HUB han presentat diversos estudis i treballs que han destacat per la seva rellevància i aportacions.
- La Unitat de Tuberculosi ha participat amb un estudi que recull l'experiència dels últims 10 anys del seu programa de cribratge i tractament d'infecció tuberculosa en pacients que reben teràpies biològiques, que va ser presentat per la Dra. Sandra Pérez-Recio.
- El Dr. Francesc Escrihuela-Vidal ha presentat els resultats d'un estudi abans-després sobre maneig de bacterièmia per Staphylococcus aureus a l’HUB i els hospitals comarcals de la zona sanitària, resultat d'un projecte d'investigació finançat pel Comitè de Recerca. També va presentar un segon treball amb l'anàlisi sobre la seguretat de la desescalada antibiòtica precoç en pacients amb bacterièmia per enterobacteris i sèpsia, realitzat sobre una cohort prospectiva multicèntrica.
- La Dra. Gabriela Abelenda-Alonso ha presentat els resultats d'un assaig clínic randomitzat per avaluar l'impacte d'una PCR multiplex per optimitzar el tractament antibiòtic dels pacients amb pneumònia adquirida a la comunitat.
- La Dra. Júlia Laporte ha presentat els resultats d'una assaig clínic multicèntric randomitzat sobre la infusió estesa dels antibiòtics betalactàmics en pacients d’alt risc hematològics amb neutropènia febril ·
- El Dr. Enric Sastre ha presentat els resultats d’un estudi observacional que avalua l’experiència en vida real de l’ús de ceftazidima-avibactam pel tractament de la bacterièmia per enterobacteris resistents a carbapenèmics en pacients oncohematològics amb neutropènia.
- La Dra. Carlota Gudiol ha participat com a ponent en una conferència sobre les complicacions infeccioses en els pacients hematològics receptors de teràpia CAR-T cell.
- La Dra. Ana Badia ha presentat els resultats d’un estudi observacional sobre la utilitat de l’Amfotericina B liposomal a dosis baixes com a profilaxis antifúngica en pacients hematològics d’alt risc.
- La Dra. Cristina Royo ha presentat els resultats d’un estudi multicèntric observacional sobre les característiques clíniques, tractament antibiòtic i evolució dels pacients neutropènics amb bacterièmia per Pseudomones aeruginosa i xoc sèptic.
- La Dra. Eva Benavent ha presentat una comunicació oral amb els resultats d'un estudi multicèntric sobre l'eficàcia i la seguretat del tractament antibiòtic curt amb dosi única de Dalbavancina per a les infeccions cròniques de pròtesis articulars manegades amb recanvi en 2 temps.
- La Dra. Cristina El Haj ha presentat una comunicació oral sobre l'eficàcia de cefiderocol en solitari i en combinació amb colistina enfront de biofilms bacterians produïts per soques multi-resistents de P. aeruginosa en un model farmacodinàmic in vitro ·
- La Dra. Laura Soldevila ha presentat els resultats d'un estudi multicèntric, liderat des del treball col·laboratiu de M. Infeccioses i Microbiologia de l'HUB, sobre els diferents patrons del microbioma de pacients amb úlceres del peu diabètic i la seva correlació clínica
- El Dr. Alejandro Blanco ha presentat un estudi de casos de bacterièmia per microorganismes gramnegatius productors de carbapenemases de clase D tractats amb cefal·losporines de tercera i quarta generació.
- La Dra. Mireia Puig-Asensio ha presentat un pòster amb els resultats de la implementació de la vigilància semi-automatitzada de les infeccions de localització quirúrgica en pacients sotmesos a cirurgia cardíaca de recanvi valvular.
- El Dr. Manel Tuells ha presentat un cas inusual d’endocarditis per Neisseria gonorrhoeae.
El congrés, amb 18.000 inscrits de més de 130 països, ha servit com a plataforma per intercanviar coneixements, col·laborar i innovar en el camp de les malalties infeccioses i la microbiologia clínica.
La Societat Europea de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ESCMID), amb 40 anys d’experiència, treballa per intensificar la lluita contra la resistència als antimicrobians, millorar la preparació per a infeccions emergents i liderar la pràctica, l’educació i la formació d’especialistes