La presència dels professionals del Laboratori Clínic s’ha distribuït en tots els àmbits del congrés, des del comitè organitzador fins a les taules rodones i les ponències presentades en la setzena edició de la trobada, que s’ha celebrat a Granollers entre el 25 i el 27 d’abril.
Glòria Padrós, Ariadna Padró, Dolors Dot i Anna Cortés han format part del comitè organitzador del congrés, mentre que Claudia Imperiali i Mª José Castro han participat en diferents taules rodones.
D’altra banda, s’han presentat 21 comunicacions des de l’HUB, de les quals 4 han estat escollides com a comunicacions orals. Les seleccionades optaven a 3 premis amb dotació econòmica i una d’elles, Estudi comparatiu de diferents bases de dades per a obtenir intervals de referència mitjançant big data, ha rebut el tercer premi dotat amb 500€. Els seus autors són: Adrián Gisbert, David Ceacero, Lídia Martínez (tots tres residents de bioquímica Clínica del Laboratori Clínic), Isabel Cachón i Mª José Castro (facultatives especialistes en bioquímica clínica del Laboratori).
L’Associació Catalana de Ciències de Laboratori Clínic (ACCLC) és una associació científica i professional relacionada amb totes les disciplines i especialitats sanitàries que constitueixen les ciències de laboratori clínic (Anàlisis clíniques, Bioquímica clínica, Hematologia, Immunologia i Microbiologia i Parasitologia). En ser especialitats multidisciplinaris, la procedència acadèmica del seus membres està constituïda llicenciats/graduats en biologia, bioquímica, farmàcia, medicina, química i ciències biomèdiques.
La missió de l’ACCLC és agrupar un conjunt de professionals del laboratori clínic de les terres de llengua i cultura catalanes amb la finalitat d’establir un espai d’interrelació, debat i reflexió sobre un seguit d’interessos comuns que abasten la formació professional, la promoció i la difusió d’activitats relacionades amb les ciències de laboratori clínic. Entre aquests interessos destaquen: la recerca, l’educació, l’organització de congressos i reunions científiques, la preparació de documents normatius destinats a millorar la qualitat dels laboratoris clínics i la seva harmonització, l’assessorament als estaments públics, la promoció de les relacions científiques amb altres professions sanitàries i la preocupació pel present i el futur dels professionals del laboratori clínic.
L’ACCLC compta, des dels seus inicis, amb una gran participació de professionals del Laboratori de l’Hospital Universitari de Bellvitge. De fet, el seu president honorari i membre fundador es el Dr. Xavier Fuentes Arderiu que va ser cap de secció del Laboratori de Bellvitge fins la seva jubilació, l’any 2013. Actualment, quatre dels membres de la junta de l’ACCLC son professionals del Laboratori de Bellvitge.