El Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha participat en un estudi que mostra els beneficis de la neuromodulació sacra, una tècnica mínimament invasiva consistent en l’estimulació elèctrica dels nervis del sacre amb l’objectiu de restablir l’activitat funcional del sòl pelvià, per remetre la simptomatologia de la síndrome de resecció anterior baixa.
La resecció del recte és un dels tractaments habituals davant d’un càncer de recte, associat a la quimioteràpia o a la radioteràpia. Aquesta cirurgia, tanmateix, ocasiona nombroses seqüeles intestinals, sobretot incontinència fecal, que tenen un gran impacte en la qualitat de vida dels i les pacients. El Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’HUB, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona han demostrat que l’estimulació dels nervis del sacre mitjançant elèctrodes, tècnica coneguda com a neuromodulació sacra, millora els símptomes en aquests pacients.
El treball, on participen la Dra. Keisler, cap de secció del Servei de Cirurgia General i Digestiva, i el Dr. Fraccalvieri, especialista del Servei de Cirurgia General i Digestiva, ha estat publicat a la revista Diseases of the Colon & Rectum i va rebre el premi a la millor comunicació oral al Congrés de la Societat Americana de Cirurgia Colorectal (ASCRS) el passat juny a Seattle (Estats Units).
El treball es centra en l’estudi de la neuromodulació sacra. La tècnica té dues fases, la primera de les quals consisteix en la implantació d’un elèctrode en un foramen sacre i on s’avalua la milloria clínica en 2-3 setmanes amb una bateria externa. Si la prova és positiva, el pacient passa a una segona fase en què s’implanta un generador similar a un marcapassos.
La neuromodulació sacra és una tècnica mínimament invasiva que millora les disfuncions urinàries i de defecació, però fins a la data no hi havia estudis controlat que avalaran el seu ús en la síndrome de resecció anterior baixa (LARS), per la qual cosa únicament estava recomanada com a última opció quan les mesures més conservadores no eren efectives.