La Unitat Funcional d’Asma del Servei de Pneumologia de l’Hospital de Bellvitge (HUB) i l’IDIBELL han participat en un estudi que compara la resposta a diferents fàrmacs biològics (anticossos monoclonals) en pacients amb únicament amb asma i d’altres que a més tenen diagnosticat MPOC, en el que es coneix com a síndrome de solapament ACO, (Asthma-COPD overlap).
En aquests casos, es produeix una obstrucció irreversible del flux aeri, amb símptomes clínics d’asma associats al dany pulmonar per la MPOC. L'asma és la malaltia respiratòria més prevalent, amb una base immunològica-inflamatòria moltes vegades previsible i tractable. Només un grup reduït de pacients amb asma, però, com els esmentats d’ACO presenten formes greus de la malaltia i necessiten tractaments immunoespecífics com els fàrmacs biològics.
L’estudi multicèntric en vida real a nivell estatal, s’ha realitzat amb pacients amb asma greu d’una desena hospitals i la seva principal conclusió és que la teràpia biològica és efectiva en tots dos casos, “tot i que la resposta és molt més efectiva en els pacients amb asma greu”, segons afirma la Dra. Mariana Muñoz, coordinadora de la Unitat Funcional d’Asma del Servei de Pneumologia de l’HUB i investigadora de l’IDIBELL. L’efectivitat dels tractaments s’ha avaluat en base al nombre d'aguditzacions i els ingressos hospitalaris, la presa de corticoides orals i els símptomes diaris durant els primers 12 mesos de tractament. L'article ha estat publicat pel Journal of Asthma and Allergy.
Com a dada addicional, la Dra. Muñoz destaca la importància de recordar que “la mesura més efectiva en l'abordatge de la MPOC és la prevenció primària, és a dir, l'abandonament o abstinència del tabac i altres fums inhalats, sobretot en aquells pacients amb malalties respiratòries prèvies com l'asma.
Article de referència The Response to Biologics is Better in Patients with Severe Asthma Than in Patients with Asthma-COPD Overlap Syndrome J Asthma Allergy. 2022; 15: 363–369. Published online 2022 Mar 18. doi: 10.2147/JAA.S338467