La sala d’actes de l’Hospital de Bellvitge va acollir el passat 9 de novembre la representació d’una peça teatral interactiva basada en casos reals de violència masclista i pensada per formar i sensibilitzar professionals sanitaris.
Es tracta d’una formació innovadora creada entre professionals del teatre i de la salut que es representarà a centres sanitaris d’arreu del territori. El recorregut ha començat a l’HUB, on es va poder veure en 2 passis (13.30 h i 20 h).
A la sessió del matí van assistir 52 professionals i a la del vespre altres 25 de tots els dispositius de la Gerència Territorial Metropolitana Sud: l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de Viladecans i la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent. A la posada en escena van assistir la responsable d’Igualtat i Polítiques Socials de l’ICS, Vanessa Garcia, i referents d’Igualtat d’altres territoris, atès que el projecte de teatralització interactiu s’ha iniciat a Bellvitge. També van ser presents la Gerent Territorial de la Gerència Territorial Metropolitana Sud, Montserrat Figuerola, i el Director de Persones de l’Hospital de Bellvitge, Josep Àngel Duró.
L’objectiu de les dues sessions de la representació és arribar a tot el col·lectiu de professionals dels diferents torns de treball. L’estrena de l’obra a l’hospital va culminar amb un debat posterior dinamitzat per les Referents d’Igualtat de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent, Esther Lozano i Elena Ortega, amb un alt grau de participació i implicació de tots i totes les professionals.
L’obra teatral forma part d’un projecte formatiu per fomentar una bona detecció i abordatge de la violència masclista. S’ha finançat amb els fons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere del Ministeri de Sanitat i l’han executada l’Institut Català de la Salut (ICS) i la Unió Consorci Formatiu (UCF).
El seu objectiu és, per una banda, conscienciar el/la professional que, com a assistencial, és una peça cabdal en la detecció i l’abordatge de casos, així com en el tractament posterior de la dona que ha patit violència masclista i, per l’altra, fer palesa la necessitat de professionalitzar-se per fer millor aquesta tasca.
La conceptualització de la peça teatral en quatre casos ha anat a càrrec de la companyia DARA i l’ha guionitzada el seu director i dramaturg Roc Esquius, amb l’assessorament d’un grup d’expertes referents assistencials en violència masclista de l’ICS. Els casos aborden temes com la comunicació amb la dona que pateix violència masclista (interpretació de llenguatge verbal i no verbal, abordatge de converses, empatia, confiança..), i qüestions més tècniques com l’ús de diferents eines per valorar el nivell de risc de violència masclista que està patint la dona, la millora del cribratge a la consulta, o el treball en equip per part del col·lectiu assistencial. El codi usat és totalment realista i amb una petita dosi dramàtica per dotar-les d'espectacularitat i per fer arribar el missatge d'una manera més directa, per tal que impacti no només en l'àmbit cognitiu, sinó també en l’emocional i el vivencial.
Tot i que hi ha dos casos més orientats a professionals d’atenció primària i dos més orientats a professionals d’hospitals, tots quatre serveixen per a qualsevol professional sanitari.
Aquest projecte s’emmarca dins l’estratègia implementada per l’ICS que inclou accions vers la ciutadania a través de la formació dels/de les professionals, diferents jornades enfocades a fomentar bones pràctiques contra diferents tipus de violència contra les dones (masclista, obstètrica…) i, també, accions internes amb l’actualització constant d’un protocol de detecció i suport a les treballadores de l’ICS que pateixin qualsevol tipus de violència. Una estratègia fonamentada en 12 punts i que es veu reflectida en el nou Pla d’igualtat de l’organització. La iniciativa també encaixa amb l’Estratègia d’Arts en Salut de l’ICS que cerca potenciar les arts, en aquest cas el teatre, com a eines terapèutiques que poden millorar la salut de la ciutadania i del col·lectiu de professionals sanitaris/àries.