El passat dimarts 27 de juliol, el doctorand Jordi Càmara, facultatiu especialista del Servei de Microbiologia i Parasitologia, va defensar la seva tesi doctoral, titulada "Streptococcus pneumoniae, resistance and disease in adults in the era of conjugate vaccines".
La directora de la tesi ha estat la Dra. Carmen Ardanuy, i es va presentar per la Universitat de Barcelona mitjançant via telemàtica, des de la sala petita del nostre hospital.
La tesi se centra a estudiar l'impacte de la introdució de les vacunes conjugades pneumocòciques (PCVs) en la malaltia invasiva causada per S. pneumoniae en la població adulta. Les PCVs es van comercialitzar a Espanya a partir de l'any 2001 i finalment es van incloure al calendari de vacunació sistemàtica en nens l'any 2015. Les vacunes han estat importants per prevenir les malalties pneumocòciques en la població pediàtrica però també han tingut un impacte en la població adulta gràcies a la protecció de grup (herd effect).
En els estudis que composen la tesi, es mostra com la incidència de la malaltia pneumocòccica invasiva ha disminuït en els adults després de la introducció de les PCVs i que aquesta reducció ha estat principalment causada per una disminució dels clons multiresistents.
En els treballs també s’analitzen les característiques clíniques dels pacients amb malaltia invasiva causada per aquestes soques resistents i es mostra com aquestes apareixen sobretot en pacients amb pitjor pronòstic (edat avançada, més comorbiditats, adquisició nosocomial i antibioteràpia prèvia), cosa que comporta una major mortalitat. Tot i així, l’estudi també mostra com la multiresistència no és un factor independent associat a mortalitat.
La tesi també estudia mitjançant Whole Genome Sequencing l'evolució d'un complex clonal resistent de pneumococ (PMEN3) i demostra com aquest ha anat evolucionat en paral·lel a la introducció de les noves PCVs i al consum d'antibiòtics beta-lactàmics.
Els diversos treballs han estat possibles gràcies a la col·lecció històrica de pneumococ del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge, que va ser iniciada per la Dra. Josefina Liñares l'any 1980 i també gràcies a les col·laboracions amb investigadors del Servei de Malalties Infeccioses de l'HUB, del Centre Nacional de Microbiologia, del CSIC i del Hvidovre Hospital de Dinamarca, entre altres. Els treballs han estat finançats per projectes FIS (PI11/00763, PI14/00627 i PI18 / 00339) i pel CIBERES (CB06 / 06/0037).
Treballs de la tesi: