Professionals i pacients celebren els 40 anys del primer trasplantament hepàtic

-

Un emotiu acte de commemoració i una exposició han recordat avui l’aniversari del primer trasplantament hepàtic de l'estat espanyol, que va tenir lloc a l'Hospital Universitari de Bellvitge el 23 de febrer de 1984. L’esdeveniment ha comptat amb la presència d'un gran nombre de professionals i pacients, així com de representants de l’OCATT, l’ONT i la Societat Espanyola de Trasplantament Hepàtic, entre d'altres entitats.

Protagonistes del primer trasplantament de fetge d’Espanya, que va tenir lloc el 23 de febrer de 1984, han recordat aquella fita quaranta anys després en un emotiu acte commemoratiu que s'ha celebrat avui a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Entre els presents, hi ha hagut professionals que van participar en aquell primer trasplantament hepàtic, com ara el cirurgià Alfonso Osorio, l’anestesiòloga Marta Suárez, i la infermera instrumentista Carmen Pascual.

L’acte ha comptat també amb el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, la responsable de trasplantament hepàtic de l’Organización Nacional de Trasplantes (ONT), Gloria de la Rosa, i el president de la Societat Espanyola de Trasplantament Hepàtic, Javier Briceño, entre d'altres, encara que els grans protagonistes han estat els nombrosos professionals del passat i del present de l’Hospital Universitari de Bellvitge i els representants dels pacients i dels familiars dels donants. Entre aquests últims, hi ha hagut Montse Collado, intervinguda a Bellvitge el 1986, que actualment és la persona que fa més anys que viu amb un fetge trasplantat a Espanya.

Durant l’acte, s'han recordat les dificultats que es van haver de superar per fer la primera intervenció i posar en marxa un programa estable de trasplantament hepàtic. Així mateix, diferents professionals han recordat com ha evolucionat al llarg dels anys aquest procediment des dels punts de vista de la cirurgia, l’hepatologia, l’anestesiologia i la infermeria. També s’hi han comentat l’evolució històrica i els canvis que s’han produït en la donació d’òrgans, l’experiència dels pacients trasplantats, els inicis de l’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya, i les perspectives de futur d’aquesta prestació. A més, durant l’acte també s'ha projectat un vídeo recopilatori de l’impacte als mitjans de comunicació audiovisual dels avenços de l’Hospital de Bellvitge en trasplantament de fetge, i la celebració ha culminat amb el tall d'un grna pastís d'aniversari.

Paral·lelament, també s'ha inaugurat l’exposició històrica “Quaranta anys obrint camí”. A través de fotografies històriques i de textos, aquesta mostra fa un recorregut per les principals fites i canvis que s’han produït en trasplantament hepàtic a Bellvitge al llarg de les darreres quatre dècades.

23 de febrer de 1984: una fita d’ampli abast

El primer trasplantament hepàtic de l’Estat espanyol es va realitzar a l’Hospital de Bellvitge el 23 de febrer de 1984 en un moment en què només hi havia quatre grups arreu del món que realitzaven aquesta intervenció de forma regular. Els dos cirurgians que van liderar aquella iniciativa, portada a terme per un grup molt ampli de professionals, van ser Eduardo Jaurrieta (1948–2020) i Carles Margarit (1950–2005). Eduardo Jaurrieta havia estudiat prèviament la tècnica amb l’equip de Rudolf Pichlmayr a Hannover, i Carles Margarit amb l’equip de Thomas Starlz –pioner mundial d’aquest procediment– a Pittsburg.

El projecte va comptar amb tot el recolzament del director mèdic i dels caps de cirurgia i d’aparell digestiu d’aquell moment a l’Hospital de Bellvitge, però va haver de superar moltes reticències i desconfiances externes, i els permisos legals no van arribar fins a l’últim moment. L’òrgan trasplantat va ser extret a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i la posterior intervenció d’implantació a Bellvitge es va allargar durant unes dotze hores. El pacient, Juan Cuesta, un mecànic de la SEAT diagnosticat d’un tumor hepàtic sense cap altra esperança de curació, va tolerar bé el nou òrgan i va tornar a fer vida normal després de ser donat d’alta.

L’ampli ressò d’aquell èxit mèdic a nivell social va tenir un fort impacte en el prestigi de l’hospital i en el sentiment de pertinença i orgull de tots els seus professionals. Des d’aquella primera intervenció, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha continuat essent un referent en trasplantament de fetge i la punta de llança de la seva evolució a Catalunya i Espanya. Així, el novembre de 1988 va portar a terme el primer trasplantament simultani de fetge i de ronyó d’Espanya. El febrer de 1999, va ser el primer hospital d’Espanya a realitzar un trasplantament dominó, pràctica que permet aprofitar el fetge d’un pacient trasplantat per amiloïdosi familiar hereditària i implantar-lo a una tercera persona. El gener de 2002, va ser també el primer hospital d’Espanya a realitzar un trasplantament hepàtic a un pacient amb VIH.

23 de febrer de 2024: innovar per continuar essent referents

Al llarg de la seva història, la Unitat de Trasplantament Hepàtic de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha tingut com a directors de programa Eduardo Jaurrieta, Joan Figueras, Joan Fabregat, i, des del 2022, Laura Lladó. En els darrers anys, l’equip ha conegut la incorporació de nous membres, fruit del recanvi generacional. En l’actualitat, l’hospital es manté amb una xifra elevada d’activitat (entre 50 i 60 trasplantaments a l´any), amb uns excel·lents resultats equiparables als dels millors centres espanyols i europeus. En termes globals, la Unitat de Trasplantament Hepàtic de Bellvitge, amb 1.920 trasplantaments fets, és el quart equip d’Espanya que acumula més activitat.

Així mateix, la unitat continua compromesa amb la innovació, com queda palès amb la incorporació en els últims anys de novetats tan rellevants com la donació multiorgànica en asistòlia (cor aturat) o la perfusió d’empelts hepàtics ex-situ (connexió dels òrgans extrets a màquines que permeten conservar-los durant més hores). Tots aquests nous recursos, portats a terme per equips multidisciplinaris integrats per diferents professionals i especialistes, estan permeten ampliar indicacions i, en conseqüència, reduir la llista d’espera.

Cirurgians hepatobiliars, hepatòlegs, anestesistes, intensivistes, coordinadors de trasplantaments, infermeres, perfusionistes, tècnics de cures auxiliars d’infermeria, zeladors, i una llarga llista d’altres professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge continuen fent equip per mantenir-se com a referents en trasplantament hepàtic i per donar cada dia un millor servei públic al ciutadà.

 

Vegeu l'àlbum de fotografies de l'acte.

 

Vegeu com van tractar TV3 i RTVE el 1r trasplantament, ara fa 40 anys

 

Resum dels 40 anys d'història de trasplantament hepàtic a Bellvitge