Plata i bronze per a l’Àrea Metropolitana Sud d’Atenció Primària i l’HUB a la I Gala EufòrICS

-

Tamara Hernández, metgessa de família de l’EAP Martorell Rural, i David Villar, administratiu al Laboratori Clínic de l’HUB, han quedat en segona i tercera posició respectivament en la 1a edició del concurs de talent musical de l’ICS, en el marc del projecte ICSarts. Ambdós han comptat amb l’escalf i l’acompanyament de companys i companyes de feina durant la gala.

Aquest 21 de juny, l’Institut Català de la Salut (ICS) va celebrar la primera edició d’EufòrICS, el concurs de talent dirigit a totes i tots els professionals de l’Institut Català de la Salut, que pica l’ullet al fenomen de TV3 ‘Eufòria’ i que s’emmarca en l’estratègia d’Arts en Salut de la institució.

La gala es va celebrar al Centre Corporatiu de l’ICS a Barcelona, on es van reunir més de 300 persones per seguir-la en directe, i addicionalment va ser seguida per més de 2.400 persones en línia. Un per un, els i les 10 concursants finalistes, provinents d’arreu de Catalunya, van actuar i van fer ballar el públic en una revetlla de Sant Joan anticipada i plena d’energia que va demostrar els efectes positius de la música i la participació en el benestar emocional.

Com a mostra de suport a aquesta iniciativa d’ajut i reconeixement als professionals sanitaris, a l’espectacle hi van assistir el president de l’ICS, Xavier Trias; la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va confessar que mai s’hauria imaginat l’edifici de l’ICS transformat en una sala de concerts, però que “iniciatives com aquestes són les que val la pena fer i que perdurin perquè l’art i la salut van sempre junts”.

Els representants de l’Àrea Metropolitana Sud de l’ICS

Tamara Hernández, metgessa de família de l’EAP Martorell Rural -que proveeix serveis de salut a Castellví, Gèlida, La Beguda, Masquefa, Sant Llorenç i Sant Esteve Sesrovires-, ha aconseguit el segon lloc del podi d’EufòrICS. Ha estat gràcies a la interpretació d’una commovedora i emocionada versió del clàssic “Mujer contra mujer” de Mecano. La metgessa toca i canta de manera autodidacta i, segons ha explicat, “amb la pandèmia vaig tornar a agafar la guitarra i ara intento no deixar-la”.

Per la seva part, David Villar, administratiu del Laboratori Clínic Territorial Metropolitana Sud, ubicat a l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha ofert una versió de “Cuando éramos dos” de Sinsinati que li ha valgut el tercer lloc ex aequo de la Gala EufòrICS. Als 7 anys, el company de l’HUB va començar a tocar la guitarra i, des d’aleshores, ja no l’ha deixada. “Sempre he tingut molta passió per la música”, ha comentat.

Dalt l’escenari i al finalitzar la seva actuació, el representant de l’Hospital de Bellvitge ha tingut un gest per l’ELA amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra l’ELA. De fet, la gala es va cloure amb totes les persones presents al Centre Corporatiu de l’ICS replicant aquest mateix gest.

Ha estat la Coral El Temple, formada per professionals de l’EAP Tortosa Est, que va alçar-se amb el primer lloc de la votació popular després d’una sentida i evocadora versió de la cançó “Hallelujah”, popularitzada per Leonard Cohen. Precisament, la iniciativa de reunir-se per fer cant coral per part d’aquestes professionals va començar per millorar el seu benestar emocional.

D’altra banda, el Jurat d’EufòrICS va atorgar dues mencions especials al treball en equip a la mateixa Coral El Temple i al grup de farmacèutics de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Drug Queen. En aquest cas, el jurat va valorar la cohesió de l’equip, el treball conjunt i la implicació en la utilització de la música com a element d’unió entre els equips de professionals sanitaris.

Al final de la Gala, i abans d’entregar els premis, la directora gerenta de l’ICS, Yolanda Lejardi, va aprofitar l’ocasió per recordar la importància que les i els professionals sanitaris es cuidin, i els va animar a ser ambiciosos i a pensar en gran: “EufòrICS és una demostració que hem de seguir pensant en gran, perquè quan quelcom es fa amb esforç, dedicació i passió, acaba fent-se realitat”. Lejardi va afirmar que “les coses no passen si no les imaginem; les coses poden passar quan les pensem, quan les ideem, quan les compartim i quan les fem”. I va cloure la seva intervenció reforçant la seva crida a l’acció del conjunt de treballadors i treballadores de l’ICS, “les coses poden passar, i aquesta és una idea que voldria que us emportéssiu avui”.

Els premis

Mantinguts en secret durant tota la Gala, els premis que es van atorgar als guanyadors van ser: la contractació per a una actuació davant de més de 1.000 persones en la III Jornada de Direccions d’Atenció Primària, que se celebrarà a finals de desembre al Teatre Auditori Camp de Mart de Tarragona; entrades pel Museu d’Art Nacional de Catalunya; un trofeu que els acredita com a grans guanyadors de la nit, i un dia de lleure per a cadascun dels professionals sanitaris. D’altra banda, tots els participants finalistes també es van endur un diploma de participació i el dia de descans.

La Gala

Eufòrics ha estat la primera gran activitat organitzada per ICSarts, la comunitat de cultura de l’ICS, que ja va anunciar en acabar l’acte la seva propera gran proposta: una sessió exclusiva de l’estrena mundial de ‘Next to Normal’ com a musical immersiu el proper 2 de juliol, seguida d’un debat postfunció sobre depressió i salut mental amb Mireia Forner, psicòloga clínica de l'Hospital Universitari Vall Hebron; Joan de Pablo, cap de servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Germans Trias; Manel Anoro, metge de família del CAP Besòs, i moderat per Jordi Sellas, director d’IDEAL Barcelona - Centre d'Arts Digitals.

Podeu veure el vídeo de la I Gala Eufòrics i trobar més informació aquí: http://ics.gencat.cat/ca/icsarts/euforics

Què és ICSarts?

ICSarts és la comunitat de cultura exclusiva per al personal de l’Institut Català de la Salut, amb la col·laboració del TRESC.

Més de 50.000 professionals de la salut de tot el territori català poden formar part d’ICSarts de forma gratuïta i gaudir d'activitats culturals exclusives i molts avantatges. Les propostes que formaran la columna vertebral d’ICSarts exploraran les sinergies entre les arts i la salut.

La plataforma web exclusiva a la qual tenen accés els membres d’ICSarts inclou propostes d’arreu de Catalunya i es planteja també com un espai per descobrir, compartir i generar debats al voltant dels diferents continguts culturals que s’hi oferiran.

A més, aquells que siguin socis i sòcies del TRESC disposaran de molts altres avantatges especials. ICSarts és una oportunitat per potenciar el valor de cultura com a generadora de reflexió, creativitat, estímul, comunitat i benestar emocional.

Fes-te membre de la comunitat ICSarts i no et perdis res!