El risc de desenvolupar diabetis es redueix amb la combinació de dieta mediterrània i activitat física

-

Un estudi coordinat des del Centre de Recerca Biomèdica a XARXA (CIBER) de l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) i en que han participat l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL confirma que adoptar una dieta mediterrània hipocalòrica, juntament amb un augment de l'activitat física, contribueix a reduir l'aparició de nous casos de diabetis tipus 2 en persones amb sobrepès i alt risc metabòlic. La investigació es publica en la prestigiosa revista Annals of Internal Medicine.

La diabetis tipus 2 és una malaltia crònica que deteriora la salut i la qualitat de vida i ha experimentat un notable increment els darrers anys, en paral·lel amb l'epidèmia de l'obesitat. Per això, és essencial impulsar estratègies accessibles i sostenibles enfocades a la prevenció.

Tal i com destaca el Dr. Antoni Riera, cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Bellvitge, investigador de l’IDIBELL i un dels signants de la recerca, “és la primera vegada que es demostra que en pacients adults amb sobrepès, la suma de la dieta mediterrània i l’exercici redueixen el risc d’aparició de diabetis comparat amb una dieta mediterrània estàndard en un assaig clínic”.

Això ho confirmen els primers resultats de l'estudi PREDIMED-Plus, un assaig clínic multicèntric espanyol finançat amb més de 15 milions d'euros, mitjançant diferents convocatòries, però amb aportació majoritària de l'ISCIII i el Consorci CIBER, que ha seguit durant sis anys milers de persones a tot l’Estat.

L'estudi PREDIMED (PREvenció amb DIeta MEDiterrània), que fa més de dues dècades que està actiu, ja havia demostrat que una dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva verge extra o fruits secs reduïa la incidència de diabetis en un 30% en comparació amb una dieta baixa en greixos. Tot i això, aquesta reducció es va observar amb una disminució amb prou feines perceptible del pes corporal.

A partir d´aquest coneixement, l´estudi PREDIMED-Plus va plantejar una intervenció sobre l´estil de vida més intensiva, amb l´objectiu d´avaluar si pogués aportar beneficis addicionals davant d´un altre tipus d´estratègies menys intensives. Aquesta estratègia es basa en la pèrdua de pes mitjançant una dieta mediterrània lleugerament hipocalòrica –rica en fibra i de baix índex glucèmic– combinada amb la promoció de l'activitat física i el suport conductual.

L'estudi ara publicat va incloure 4.746 participants d'entre 55 i 75 anys amb excés de pes o obesitat i síndrome metabòlica i que no patien malalties cardiovasculars ni diabetis a l'inici. Els participants van ser randomitzats a un dels dos programes següents: un enfocat a seguir la Dieta Mediterrània (sense promocionar activitat física ni perseguir una reducció calòrica de la dieta), i un altre conductual enfocat a aconseguir una pèrdua de pes mitjançant una Dieta Mediterrània reduïda en calories (amb una reducció planificada de 600 kilocalories diaries) i una més gran activitat física.

Després de 6 anys de seguiment, s’ha observat que els participants sense diabetis a l'inici assignats al grup d'intervenció intensiva (dieta mediterrània i activitat física) van mostrar una adhesió més gran a la dieta mediterrània, van augmentar la seva activitat física, van perdre més pes, i van necessitar menys medicaments per al control de la seva glucosa durant el seguiment un cop diagnosticats de diabetis.

A més, el risc absolut de desenvolupar diabetis va ser del 12% (349 casos) en aquells participants que van seguir només la dieta mediterrània, davant del 9,5% (280 casos) dels assignats a la intervenció intensiva. Aquesta darrera estratègia va reduir en un 31% els nous casos de diabetis en comparació de la dieta mediterrània sense restricció calòrica ni recomanacions d'exercici.

L'equip de recerca conclou que els aliments i nutrients que componen la dieta mediterrània “actuen de forma sinèrgica a través de diferents mecanismes implicats en la diabetis tipus 2 tals com reduir la resistència a la insulina, la inflamació i l'estrès oxidatiu. Aquests efectes es veuen potenciats per l'activitat física i la pèrdua de pes. A més, com que es tracta d'una dieta saborosa, sostenible i culturalment acceptada, es pot convertir en una estratègia ideal a llarg termini per a la prevenció de malalties cardiometabòliques”.

L’estudi PREDIMED-Plus, un dels assajos més importants sobre nutrició i salut realitzats a Europa, és un assaig aleatoritzat de prevenció cardiovascular basat en canvis en l'estil de vida. El 2023, la revista Nature Medicine ho va destacar entre els 11 estudis que canviaran la medicina en els propers anys, pel seu abast i rellevància científica. Aquest estudi ha comptat amb la participació de personal investigador del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) -pertanyent a l'Institut de Salut Carles III (ISCIII)- procedents de tres àrees: Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM).

A més, han col·laborat nombrosos grups de recerca de diverses centres i institucions, com ara l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL.

Referència de l’artícle:

Ruiz-Canela M, Corella D, Martínez-González MÁ, et al. Comparison of an energy-reduced Mediterranean diet and physical activity versus an ad libitum Mediterranean diet in the prevention of type 2 diabetes. A secondary analysis of a randomized controlled trial. Ann Intern Med. 26 August 2025. [Epub ahead of print]. doi:10.7326/ANNALS-25-00388

Subscriu-te al nostre butlletí mensual "Fes Salut", amb informació de salut per a tothom.