El Dr. Aleix Olivella rep una beca de Mutual Mèdica per estudiar el rebuig al trasplantament cardíac

-

El Dr. Aleix Olivella San Emeterio, facultatiu especialista de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca Avançada i Trasplantament del Servei de Cardiologia de l’HUB, ha rebut el premi Beca Mutual Mèdica 2020, dotat amb 25.000 €, pel seu projecte “Estudi sobre la influència de l’al·loreactivitat de memòria B i T en el rebuig i vasculopatia de l’empelt en trasplantament cardíac”.

El rebuig i la vasculopatia de l’empelt són les causes més freqüents de morbiditat i mortalitat en els pacients trasplantats, i la persistència d’aquestes complicacions posa de manifest que, malgrat els avenços que s’han fet, encara hi ha llacunes importants en el coneixement de la immunologia del trasplantament.
 
Aquest projecte pretén avançar en aquest coneixement, mitjançant l’estudi del paper que tenen en aquest procés les cèl·lules de memòria B i T, cosa que s’ha analitzat en relació amb el trasplantament de ronyó però no encara amb el de cor.

Es tracta d’un estudi transversal, que es portarà a terme amb pacients dels tres centres que realitzen trasplantaments cardíacs a adults a Catalunya (Bellvitge, Hospital de Sant Pau i Hospital Clínic) i que inclourà l’aplicació combinada de diferents tècniques d’estudi, mitjançant la corionariografia amb tomografia òptica computeritzada, la tècnica immunodiagnòstica ELISPOT i la ressonància magnètica cardíaca, per valorar la relació de la vasculopatia de l’empelt amb l'al·logenicitat mitjançada per cèl·lules B i T de memòria.
 
Els premis a la recerca de la Fundació Mutual Mèdica han rebut aquest any més de 250 candidatures, i la beca obtinguda pel Dr. Olivella –dirigida a metges joves, residents d’últim any o que hagin acabat el MIR en els darrers tres anys– és el seu guardó més important.
 

  • Acte de lliurament del premi Mutual Medica