Cirurgia de precisió per al càncer de mama: cap a la reducció de la morbiditat mantenint el valor oncològic

-

La IX edició del Curs de Cirurgia del Càncer de Mama de l’Hospital de Bellvitge s'ha centrat en el valor de la cirurgia com a tractament primari i com a eina d’estadificació per decidir el tractament oncològic posterior.

Per primera vegada, el curs ha tingut un significatiu seguiment a Sudamèrica gràcies al seu format híbrid presencial-virtual.

Els dies 29 i 30 de setembre s'ha celebrat la IX edició del Curs de Cirurgia de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que ha aplegat alguns dels millors especialistes estatals i europeus. En aquesta edició, el curs, de caràcter bianual, ha estrenat un format híbrid que permet comptar amb participants presencials i online gràcies a la retransmissió en streaming que s'ha dut a terme de totes les ponències i taules, així com de les 8 cirurgies en directe incloses al programa. Les cirurgies integren entre d’altres, tècniques com l’oncoplàstia, estadiatge axil·lar postquimioteràpia i reconstrucció de l’areola-mugró. Amb aquest format, per primera vegada el curs, que va celebrar la seva primera edició ara fa 18 anys, ha comptat amb un important seguiment de professionals de països sudamericans.

Un dels eixos bàsics de l’edició del curs d’enguany ha estat la integració i la rellevància de la cirurgia en el conjunt del tractament de la pacient de càncer de mama. “Amb la medicina de precisió, la cirurgia té el doble repte d’aconseguir l’erradicació local del tumor i alhora la definició de l’extensió del càncer i l’estudi molecular del tumor, dels quals se’n derivarà l’adjuvància i la reducció dels riscos de possibles recaigudes”, segons explica la Dra. Maria Jesús Pla, cap clínic del Servei de Ginecologia, coordinadora de la Unitat de Càncer de Mama de l’HUB-ICO, i a la vegada directora del curs. El desenvolupament de les tècniques neoadjuvants, que s’apliquen prèviament a la cirurgia per reduir les dimensions del tumor i avaluar la resposta, han estat també tractats al curs.

La cirurgia oncoplàstica i la integració de la reconstrucció mamària, total o parcial, en l’esquema terapeùtic han centrat diferents sessions del curs, en el qual han tingut un especial protagonisme les 8 cirurgies en directe realitzades als quiròfans de l’HUB, amb alguns dels abordatges més novedosos en cirurgia mamària.

Vegeu el programa del IX Curs de Cirurgia del Càncer de Mama

Coincidint amb el primer dia del curs de cirurgia, el dijous 29 també va tenir lloc el IX Curs d’Infermeria i Càncer de Mama a l’HUB, que va incidir en el rol fonamental de les infermeres de pràctica avançada en les cures de precisió per a les pacients, amb exemples pràctics d’alguns dels casos especials que necessiten d’una atenció d’infermeria altament especialitzada.

Vegeu el programa del IX Curs d’Infermeria i Càncer de Mama

El servei de Ginecologia a l’Hospital de Bellvitge realitza anualment prop de 300 cirurgies de càncer de mama, més del 90 % en règim de cirurgia ambulatòria. L’abordatge de la malaltia es realitzat de forma integral des de la Unitat Funcional de Càncer de Mama HUB-ICO, que és la més antiga de l’Estat i la que té un major volum de pacients de tot Catalunya. Està integrada per una trentena de professionals de diferents serveis de l’HUB (Ginecologia, Cirurgia Plàstica, Radiologia, Anatomía Patològica, Medicina Nuclear), a més d’oncòlges mèdics, radioteràpics, infermeresm psiconcòlegs i personal d’administració. Des de la seva creació ha tractat unes 7.000 dones. Realitza 1.300 primeres visites anuals, de les quals es confirma un càncer en unes 460, i té unes 5.500 pacients en seguiment.