Els disruptors endocrins poden augmentar el risc de patir càncer d’endometri

- Recerca

Un estudi publicat a Environmental Health Perspectives amb participació de l’Hospital Universitari de Bellvitge revela una associació entre les mescles de contaminants ambientals i un major risc de desenvolupar càncer d’endometri.

L’estudi ha estat realitzat per investigadors de l’IDIBELL, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Granada, l’Institut d’Investigació Biosanitària de Granada, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i el CIBER de l’Àrea de Salut Pública (CIBERESP). Han liderat la participació de l’HUB a l’estudi el Dr. Jordi Ponce, cap del Servei de Ginecologia, i el Dr. Xavier Matias-Guiu, cap del Servei d’Anatomia Patològica.

Aquest treball aborda la relació entre el càncer d’endometri i l’exposició a mescles de contaminants ambientals que poden interferir amb les funcions de les hormones. Aquesta classe de compostos, coneguts com a disruptors endocrins, actuen com a xenoestrògens i es troben en molts productes químics industrials, incloent-hi pesticides i herbicides, a part de cosmètics i altres articles de consum quotidià.

Mitjançant tècniques avançades d’anàlisi química i assaigs biològics, els investigadors han avaluat la càrrega hormonal total a la sang de més de 300 dones, amb càncer d’endometri i sense.

Els resultats revelen una associació entre l’exposició als disruptors endocrins i un risc més elevat de desenvolupar càncer d’endometri. “És interessant que trobem l’efecte amb dosis mitjanes de xenoestrògens, però no amb altes, de manera similar a allò que s’ha observat amb les hormones endògenes”, explica Laura Costas, investigadora de l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia.

“Aquesta relació segurament està vinculada amb la pròpia naturalesa del tumor, ja que és un càncer dependent d’hormones. Per això volem també estudiar si la presència de xenoestrògens implicaria una pitjor evolució de la patologia en aquelles dones que ja tenen la malaltia”, avança Costas.

Aquesta investigació té implicacions significatives per a la salut pública i recalca la necessitat de considerar l’efecte combinat de mescles químiques en el moment de l’avaluació del risc ambiental.

El càncer d’endometri és un tipus de tumor que es desenvolupa a la cara interna de l’úter i suposa més de 5.000 nous casos a Espanya anualment, amb un gran impacte en la salut de les dones. A més, aquesta modalitat de càncer es presenta cada vegada amb major freqüència, en part, per l’envelliment de la població.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: