Menys efectes adversos gastrointestinals per als pacients de FPI que segueixen una dieta mediterrània

-

Les doctores Maria Molina i Vanesa Vicens Zygmunt han presentat en el congrés internacional de Fibrosi els resultats de l’assaig clínic MADIET, coordinat des de la Unitat Funcional d’Interstici Pulmonar del Servei de Pneumologia de l’HUB i l’IDIBELL, amb la participació d’hospitals de sis països europeus. L’International Colloquium on Lung and Airway Fibrosis 2022 (ICLAF) s’ha celebrat a Reykjavík (Islàndia) de l’1 al 5 d’octubre.

L’estudi multicèntric europeu MADIET fase IV ha demostrat que els pacients de Fibrosi Pulmonar Idiopàtica (FPI) que segueixen una dieta mediterrània pateixen menys efectes adversos gastrointestinals pel tractament amb pirfenidona. De fet, aquest és un tractament habitual per als pacients amb FPI, amb una resposta positiva, tot i els efectes secundaris gastrointestinals.

No obstant això, s’havia observat que hi ha una menor incidència en els hospitals del sud d’Europa, que informen de menys efectes adversos que els països del nord. Una de les raons que poden explicar aquesta diferència és la dieta. Fins ara, no s’havien dut a terme estudis sobre la influència de la dieta en aquests efectes adversos.

Així, doncs, amb la coordinació de l’HUB, s’ha estudiat la dieta d’uns 90 pacients d’hospitals amb prescripció de pirfenidona. En aquest estudi multicèntric, hi ha participat hospitals d’Alemanya, Grècia, Itàlia, Països Baixos i Regne Unit, i l’HUB com a representant de l’Estat espanyol.

Els participants s’han dividit en dos grups: uns han seguit una dieta mediterrània –amb abundància de verdures i productes de l’hort, fruita fresca, llegums i cereals, oli d’oliva com a principal greix per a cuinar, peix, ingesta moderada de lactis i un baix consum de carn- i els altres una dieta rica en àcids grassos saturats durant 16 setmanes.

Comparant els efectes gastrointestinals dels dos grups de pacients s’ha comprovat que els que seguien la dieta mediterrània han patit significativament menys efectes adversos.

A més, els pacients que han seguit la dieta rica en àcids grassos saturats han hagut de suspendre el tractament en un major nombre de casos.