La cirurgia que combina objectius terapèutics i diagnòstics guanya terreny en el càncer de mama

- Formació

El concepte de cirurgia teragnòstica s’emmarca en un nou paradigma global de desescalada terapèutica que cerca tractaments menys agressius sense perdre efectivitat pronòstica de la malaltia

Alguns dels millors especialistes del món participen en la 10a edició del Curs de Cirurgia de Càncer de Mama, que se celebra a l’Hospital de Bellvitge els dies 18 i 19 d’abril

Estan preparats els cirurgians per abstenir-se d'operar pacients amb resposta favorable a la quimioteràpia neoadjuvant? Hem de guardar el bisturí? Aquest és el suggestiu títol de la ponència que el Dr. Eleftherios Mamounas, director mèdic del Programa Integral de Mama de l’Orlando Health Cancer Institute (EEUU), pronunciarà dijous a l’Hospital de Universitari de Bellvitge (HUB) en el marc de la desena edició del Curs de Cirurgia del Càncer de Mama, i que posa sobre la taula un dels principal eixos de la trobada: la cirurgia per a les pacients des d’una doble vessant terapèutica i de pronòstic. L’evolució de la medicina de precisió i personalitzada ha configurat un nou abordatge del càncer de mama en que els tractaments neoadjuvants previs de quimioteràpia i teràpies diana per reduir les dimensions del tumor, es combinen amb una cirurgia cada vegada més precisa, adequada a les característiques moleculars del tumor, la seva extensió i les característiques de la pacient. “Alhora, la cirurgia té un clar valor de pronòstic, en permetre l’estadiatge patològic de la malaltia i establir el risc de recidiva”, segon explica la Dra. M. Jesús Pla, especialista del Servei de Ginecologia de l’HUB i directora del Curs, amb un marcat caràcter internacional.

Més de 150 professionals participaran en la desena edició del curs, que comptarà amb 7 cirurgies retransmeses en directe que abordaran les principals casuístiques presents en la pràctica clínica, com ara el diagnòstic i tractament del tumors Her2 (anomenats així per la implicació d’aquest gen en el seu desenvolupament); la valoració de la resposta radiològica axil·lar desprès dels tractament neoadjuvants; la conservació del mugró en mastectomia amb reconstrucció o el tractament del dolor neuropàtic. Entre les cirurgies que es portaran a terme, destaca la primera mastectomia amb cirurgia robòtica que es realitzarà a l’Hospital de Bellvitge, així com la primera doble mastectomia robòtica en una dona portadora del gen BRCA. Aquest abordatge permet extreure la mama des de l’aixella, amb una molt bona visió, el que suposa un avantatge terapèutic i estètic.

La cirurgia teragnòstica cobra una especial rellevància en combinar-se amb la neoadjuvància. Amb la sensible millora del tractaments diana, amb elevats percentatges de resposta completa, la cirurgia assumeix el repte d’extirpar la malaltia residual i establir un pronòstic de l’evolució de la seva evolució. Aquest nou abordatge tindrà també un protagonisme destacat en el programa amb les ponències de la Dra. Jana Boniface, del Department de Medicina Molecular i Cirurgia del Karolinska Institutet, d’Estocolm (Suècia) sobre la cirurgia axil·lar, cada vegada més minimalista i amb un clar objectiu pronòstic.

Entre d’altres temàtiques, el Curs també dedicarà una part important del programa a les cirurgies de reconstrucció immediata (mugró i micropigmentació areola-mugró) i la prevenció de seqüeles de la cirurgia, també àrees d’expertesa de la Unitat Funcional de Mama, que integren diferents serveis de l’HUB (Anatomia Patològica, Anestesiologia i Reanimació, Cirurgia Plàstica i Reparadora, Ginecologia, Radiodiagnòstic i Medicina Nuclear) i de l’ICO (Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica i la Unitat de Consell Genètic).

En l’abordatge i tractament del càncer de mama és fonamental la tasca de la infermeria especialitzada, que actualitzarà i compartirà coneixement en el 10è Curs d’Infermeria i Càncer de Mama, que se celebrarà el demà dijous 18 d’abril coincidint amb la primera jornada del Curs de Cirurgia. En el marc del curs d’infermeria, aquest any es realitzarà la primera trobada d’infermeres d’unitats funcionals de mama de tot Catalunya.