La Unitat Funcional de Peu Diabètic (UFPD) augmenta el número de visites a consultes

-

La Unitat Funcional de Peu Diabètic (UFPD) de l’Hospital Universitari de Bellvitge va realitzar durant l’any 2021 més de 3.200 visites, un 40% més que l’any anterior. Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Diabetis Mellitus (DM), des de la UFPD es recorda que una de les complicacions característiques que poden sorgir en el decurs de la malaltia afecta els peus del pacients diabètics.

La DM, especialment amb mal control, pot comportar una afectació dels nervis i artèries de les cames. La primera, com a neuropatia mixta, afecta tant la motricitat com la sensibilitat dels peus, amb pèrdua de sensibilitat de protecció i deformitats. La segona, com a malaltia arterial perifèrica de vasos petits, produeix una isquèmia distal característica. Així poden produir-se úlceres, necrosi i infeccions que poden ser molt greus, inclús poden portar a una amputació i comprometre la vida del pacient.

Sabem que, aproximadament, un 20% del diabètics patiran una úlcera al llarg de les seves vides i, d’aquests, un 25% precisaran algun tipus d’amputació. Per exemple, als Estats Units es produeixen úlceres en 2 milions de diabètics a l’any. A més, la mortalitat en aquests casos per amputacions majors pot ser superior al 50% en els 5 anys següents a la mateixa. Aquesta reduïda supervivència després de patir una amputació és mes baixa que en la majoria de càncers més habituals, com el de mama o colon. Per altra banda, es preveu que pel 2040 al món hi hagi 600 milions de diabètics.

A l’HUB, la Unitat Funcional de Peu Diabètic tracta aquests problemes des de l’any 2013. El treball en equip (unitat multidisciplinària) millora els resultats davant les complicacions als peus dels diabètics, amb reducció del número d’amputacions majors. A més, optimitza recursos, agilitza les exploracions i millora el benestar dels nostres pacients.

A la UFPD, l’augment de visites a consultes ha estat ascendent des de la seva creació. Ni en plena pandèmia va veure afectada en gran mesura la seva activitat. De fet, a l’any 2020 (2286 visites) va mantenir un número de visites semblant al 2019 (2344). I en el 2021 va augmentar la activitat fins a les 3208 visites. Aquest any 2022 ja s’han fet 2833 visites.