Diagnosticar i conèixer el pronòstic del càncer d'endometri amb una automostra vaginal o a través de l’orina

- Recerca

Dos estudis liderats per l'IDIBELL, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l'Institut Català d'Oncologia demostren que la seqüenciació d'ADN en aquestes mostres pot detectar el càncer d'endometri, el que evitaria mètodes molt més invasius i dolorosos.

Aquests nous mètodes permetrien, a més, predir el pronòstic i ajustar el tractament en funció de les característiques moleculars de cada tumor per a millorar la supervivència de les pacients.

Dos estudis liderats per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) evidencien que mostres no invasives com l’orina, una citologia o una automostra vaginal, a través de petits dispositius similars a un tampó, serien útils per detectar el càncer d’endometri i classificar-lo en funció de la seva agressivitat. Això suposaria una eina confiable i fàcil d’utilitzar que permetria conèixer el pronòstic de cada dona i ajustar el tractament a les seves necessitats.

El càncer d'endometri és un dels més freqüents entre les dones, afecta més de 400.000 dones l'any a tot el món. Actualment, els mètodes de diagnòstic són invasius i dolorosos, majoritàriament a través de biòpsies de l'endometri. Amb les mostres d’orina o automostres vaginals les mateixes pacients es podrien prendre la mostra sense gens de mal.

“Els mètodes no invasius podrien reduir la pressió assistencial, la necessitat de derivació a un especialista i contribuir a un diagnòstic més ràpid que millori la supervivència de les pacients. Hem de tenir en compte que un retard en el diagnòstic obliga a utilitzar tractaments més agressius i representa un pitjor pronòstic", assegura la Dra. Laura Costas, investigadora principal de l'IDIBELL i l'Institut Català d’Oncologia, membre el CIBERESP, i líder dels projectes.

Proves no invasives per conèixer millor el tumor original

Els dos estudis publicats a les revistes científiques Clinical Cancer Research i eBioMedicine han comptat amb la participació d’epidemiòlegs, ginecòlegs, patòlegs, genetistes, i bioinformàtics de l’IDIBELL, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia.

S‘ha analitzat l’ADN de les mostres de gairebé 160 dones amb càncer d’endometri i s’ha comparat amb el del tumor original. En concret, s’han seqüenciat els 47 gens més comunament mutats en càncer d’endometri.

En el 100% de les orines i el 73% de les automostres vaginals analitzades s’han pogut detectar mutacions similars a les del tumor original, el que les posiciona com a proves no invasives molt prometedores pel diagnòstic i classificació del càncer d’endometri. El gen mutat que es pot identificar en les mostres no invasives determina el comportament d'aquest i, per tant, el pronòstic de la malaltia. És per això, conèixer la identitat molecular de cada tumor és molt rellevant per a realitzar una teràpia personalitzada més efectiva.

Article original:

Evaluation of somatic mutations in urine samples as a non-invasive method for the detection and molecular classification of endometrial cancer. Laura Costas et al. Clinical Cancer Research. 2023.

Evaluation of somatic mutations in cervicovaginal samples as a non-invasive method for the detection and molecular classification of endometrial cancer. Beatriz Pelegrina et al. eBiomedicine. 2023.