L’etapa finançada per Europa de Ritmocore conclou amb èxit, però continua per als pacients amb marcapassos de l’HUB

-

Els resultats clínics del projecte d’innovació Ritmocore han superat les expectatives inicials, esdevenint un cas d’èxit europeu de compra basada en valor. Aquest setembre han tingut lloc dos importants esdeveniments, el Final Project Day, de caràcter divulgatiu, i el Final Project Review orientat a l’avaluació del projecte. Amb aquestes fites, es clou l’etapa finançada pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea. 
 

Ritmocore tindrà continuïtat a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), on ja ha començat la transformació de la gestió de les cures i l’atenció dels pacients amb bradicàrdia i arrítmies amb més de 1000 pacients monitoritzats.

Gairebé un centenar de persones han assistit a la presentació dels resultats de Ritmocore, durant el qual l’equip avaluador ha expressat una opinió molt positiva d’aquest projecte de compra pública innovadora. A més de l’Hospital de Bellvitge, hi participa l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i el Liverpool Chest and Heart Hospital del Regne Unit, amb la coordinació de l’AQuAS.

Per part de l’HUB, al Final Project Review hi ha intervingut el Dr. Ignasi Anguera, director de la Unitat d’Arítmies, que ha destacat que “la monitorització remota ha alertat el nostre equip de més de 60 fibril·lacions auriculars que han pogut ser intervingudes de forma primerenca, evitant que derivessin en ictus”.

Segons el Dr. Anguera, “la coordinació amb l’Atenció Primària ha estat tan integrada que fins i tot des de l’HUB hem creat un sistema d’interconsulta entre infermeres especialistes i d’atenció primària sense precedents al sistema de salut català, que s’està estenent a altres serveis hospitalaris més enllà del de cardiologia”.

Els resultats de Ritmocore han estat possibles gràcies a l’esforç col·laboratiu entre els professionals del Servei de Cardiologia i la Unitat d’Arítmies, els equips d’Innovació, Econòmicofinancera, Sistemes d’Informació, Gestió del Talent i Comunicació de l’HUB.

Ritmocore, un referent europeu en compra basada en valor

Aquest projecte va néixer a partir de la necessitat de millorar l’accés i la qualitat de l’atenció als pacients amb marcapassos, degut a la demanda creixent i la limitació de recursos clínics. 

Per al desplegament d’aquest nou model s’ha emprat, com a palanca de canvi, un nou procediment de compra innovadora de marcapassos, que en lloc de producte han adquirit serveis. Amb aquest model de risc compartit que promou la col·laboració públic-privada s’ha aconseguit un increment de l’eficiència i l’efectivitat, i alhora poder oferir la millor atenció sanitària possible.

En concret, aquest canvi de model ha desencadenat una millora assistencials per als pacients portadors de marcapassos. Gràcies a la monitorització remota, aquests pacients han incrementat la seva confiança en el sistema de salut, han estalviat en desplaçaments a centres hospitalaris i senten tranquil·litat sabent que qualsevol alerta arriba directament al cardiòleg.

En aquest sentit, el percentatge de monitorització remota en els implants de marcapassos dels hospitals de Bellvitge, Sant Pau i Liverpool ha arribat al 90% en només un any, mentre que a mitjana a l’Estat es troba al 10%.

Durant la jornada Final Project Day, Irina Kalderon, membre de DG CONNECT, la Direcció General de Xarxes de Comunicacions, Continguts i Tecnologia de la Comissió Europea, “aquest projecte està en la línia de les accions que la Comissió Europea està emprenent per donar resposta als canvis demogràfics a Europa”.

La recopilació de les lliçons apreses al llarg dels 69 mesos d’execució i les recomanacions per a futurs projectes estan disponibles al web http://www.ritmocore-ppi.eu. El projecte Ritmocore seguirà desplegant-se per als pacients elegibles de l’HUB.