L’Hospital Universitari de Bellvitge fa la primera extracció al món d’una primera costella amb cirurgia robòtica i una sola incisió

-

L’hospital ha superat aquest mes les 200 cirurgies toràciques amb robot quirúrgic, un fita que el situa entre els primers centres de l’Estat en aquesta especialitat.

El Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha portat a terme per primera vegada al món una exèresi (extracció) de la primera costella mitjançant cirurgia robòtica amb una sola incisió. La pacient patia a la zona intervinguda una compressió (síndrome costoclavicular) que li causava trombosis venoses i altres afectacions vasculars greus i li limitava la mobilitat del braç.

Tot i que no és la primera vegada que es realitza una exèresi de la primera costella mitjançant cirurgia robòtica, aquest és el primer cop al món en què, a més, es fa a través d’una única incisió (cirurgia uniportal). Habitualment, aquesta intervenció es realitza mitjançant múltiples incisions. La tècnica d’abordatge uniportal ha estat desenvolupada a nivell mundial pel cirurgià gallec Diego González Rivas.

La Dra. Anna Ureña, que ha realitzat aquesta operació pionera, destaca que la intervenció “suma els avantatges de la robòtica amb els avantatges de la cirurgia a través d’una sola incisió, reduint així al màxim el risc de complicacions i permetent una recuperació més ràpida del pacient”.

Aquesta intervenció innovadora ha estat possible gràcies al creixement i consolidació del programa de cirurgia robòtica amb el sistema Da Vinci posat en marxa pel Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari de Bellvitge el gener del 2019. L’any 2017, el primer programa en cirurgia robòtica pulmonar de la Sanitat pública a l’Estat espanyol es va iniciar a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, que forma part d’un Servei Unificat amb l’Hospital de Bellvitge.

Aquest mateix novembre, l’Hospital de Bellvitge ha arribat a la intervenció robòtica toràcica número 200 després d’un ràpid desenvolupament d’aquest programa, un fet que el situa com un dels centres capdavanters i referents de l’Estat en aquest àmbit. Els cirurgians de l’Hospital de Bellvitge han aplicat el sistema robòtic a totes les intervencions més habituals del pulmó i del mediastí (àrea situada entre els pulmons). La gran majoria d’elles han estat intervencions oncològiques.

Segons destaquen els especialistes, l’ús del robot permet als cirurgians una millor visibilitat, fer moviments més precisos i practicar menys incisions i més petites, avantatges que es tradueixen en menys complicacions, més confort pel pacient, i una disminució de l’estada hospitalària.

En aquest sentit, el Dr. Ignacio Escobar, cap del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari de Bellvitge, destaca que “la nostra especialitat ha conegut una evolució molt important, ja que hem passat de realitzar, no fa gaires anys, la majoria d’intervencions per cirurgia oberta a fer un ús molt extens de la cirurgia mínimament invasiva, primer amb l’arribada de la videotoracoscòpia i, després, de la cirurgia robòtica”.

L’Hospital Universitari de Bellvitge disposa de dos quiròfans robotitzats amb el sistema Da Vinci, on, a banda de cirurgia toràcica, s’hi porten a terme intervencions d’urologia, ginecologia, cirurgia general i digestiva, cirurgia maxil•lofacial i oral i otorinolaringologia. Els programes d’urologia i ginecologia, els primers a posar-se en marxa l’any 2009, han estat, en particular, els que han conegut un major desenvolupament i diverses fites d’excel·lència.

Aquest lideratge en cirurgia robòtica ha permès recentment a l’Hospital de Bellvitge posar en marxa amb la Universitat de Barcelona i ABEX Excelencia Robòtica la primera càtedra de cirurgia robòtica de Catalunya i la segona d’Espanya, que dirigeix el cirurgià toràcic Ricard Ramos.