L’Hospital de Bellvitge, protagonista de la jornada “Organización Sanitaria Innovadora” de Redacción Médica

-

El diari digital especialitzat en sanitat Redacción Médica ha organitzat una nova sessió de la jornada “Organización Sanitaria Innovadora” centrada exclusivament en l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB). S’han posat en valor els projectes duts a terme amb metodologia Lean, els d’atenció integrada i basats en valor, i la incorporació de l’experiència pacient a projectes clau, entre d’altres.

“L’HUB ha fet una aposta claríssima per la innovació, prioritzant l’experiència del pacient, i buscant la complicitat i la co-creació per a l’escalat dels projectes”, ha obert amb aquestes paraules la gerent de l’hospital i de l’Àrea Metropolitana Sud de l’ICS, la Dra. Montserrat Figuerola. La gerent també ha fet referència a l’Smart Health Community i el clúster biomèdic innovador en salut, referent en medicina personalitzada, que s’està creant a Bellvitge. 

“Una part de la innovació és possible gràcies al treball en xarxa territorial amb l’Atenció Primària”, segons la directora de l’HUB, la Dra. Cristina Capdevila, que ha donat pas a la sotsgerent i directora de Planificació Estratègica, Innovació i Avaluació, la Dra. Encarna Grifell, que ha detallat el model d’Innovació i l’estratègia transformadora de l’HUB, que té en compte el “valor social”. 

“La innovació ha d’anar orientada a aportar valor a la nostra missió”, ha insistit la Dra. Grifell. Actualment, l’HUB treballa en la reenginyeria de processos, la comunicació, l’empoderament del pacient, l’ús intel·ligent de les dades, la monitorització remota i l’avaluació de l’impacte en la mateixa organització.

Per la seva part, la Dra. Ana Álvarez Soto, adjunta a la Direcció de Processos, Avaluació i Gestió del Coneixement, que ha explicat el desplegament de l’estratègia amb metodologia Lean. Precisament, gràcies a aquesta metodologia s’ha pogut posar en marxa en temps rècord –només 3 mesos i 19 dies- el nou edifici polivalent Delta, que s’ha dedicat a donar resposta a la pandèmia. 

L’experiència del pacient també ha estat un tema d’interès, que ha comptat amb la intervenció de la directora d’Atenció al Ciutadà i Participació, Silvia Millat Servent, que ha explicat com s’està aplicant al Centre d’Alta Precisió Diagnòstica amb l’únic PET/RM assistencial de l’Estat com a “projecte tractor” que “desplegui aquesta cultura a tot l’HUB”. “Hem de pensar els serveis a partir de les necessitats i les expectatives dels pacients, i només ells ens poden oferir aquesta informació”, segons la directiva. 

La jornada ha destacat tres projectes d’atenció integrada i basats en valor de l’HUB: el projecte de compra pública innovadora Strack, amb el Dr. Pere Cardona, facultatiu especialista de l’Àrea de Neurologia i la Dra. Silvia Copetti, adjunta a la direcció del Servei d’Atenció Primària Baix Llobregat Centre; el projecte de transformació digital EOSS, amb el Dr. Josep Comin, cap del servei de Cardiologia, i Esther Calero, infermera del Servei de Cardiologia; i el projecte ERAS de cures d’infermeria, seguretat i empoderament dels pacients, amb José Jerez, coordinació de programes ERAS.

Redaccion Médica va impulsar aquesta iniciativa el 2021, amb l’objectiu de posar en valor l’activitat innovadora dels principals centres hospitalaris de referència i d’excel·lència de l’Estat, amb la coorganització de la Societat Espanyola de Directius de la Salut (Sedisa). Ja s’ha dut a terme aquesta jornada amb els Hospitals La Paz i Gregorio Marañón de Madrid, el Virgen del Rocío de Sevilla, el Vall d’Hebron de Barcelona o l’Hospital Central d’Astúries. 

No us perdeu els vídeos de la jornada:

Llegiu el reportatge publicat per Redacción Médica