Un estudi liderat per la Unitat d’Endoscòpia de Bellvitge, publicat a la principal revista científica de l’especialitat digestiva

- Recerca

La prestigiosa revista americana Gastrointestinal Endoscopy acaba de publicar un estudi multicèntric sobre terapèutica de tumors subepitelials gastrointestinals, liderat per la Unitat d'Endoscòpia Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

El projecte d’investigació consisteix en un estudi clínic multicèntric prospectiu de valoració de l’ús d'una tècnica endoscòpica (lligadura amb banda sense resecció més obtenció de mostra amb bisturí) de tumors subepitelials de petita mida (<15mm) del tracte digestiu.

A més de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’IDIBELL, han participat també en aquest estudi l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

L’estudi, titulat “BANDING-TSE: Management of small subepithelial tumors by endoscopic banding without resection and single-incision needle-knife assisted biopsy: The BANDING-SET, a prospective multicenter study”, ha inclòs un total de 122 tumors subepitelials, confirmats per ecoendoscòpia.

En tots aquests tumors eren necessaris controls, ja que es desconeixia si realment estaven associats a un comportament incert o maligne. L'estudi final va establir que un 24% tenia un potencial real de malignitat. En un 80% dels casos es va descriure un impacte clínic favorable en el seu maneig, especialment en tumors ≤10-mm (>90%), amb una seguretat global bona (<5% de complicacions, cap severa).

D’acord als resultats obtinguts, aquesta estratègia ofereix una solució acceptable per als tumors subepitelials del tracte digestiu, i pot estalviar a molts pacients la necessitat de controls periòdics permanents, així com la preocupació associada de 'tenir un tumor'.

En l'opinió dels autors, “aquest estudi ofereix informació nova i rellevant per a la gestió d'altres tumors subepitelials, que no s'inclouen en les darreres guies de pràctica clínica, i es podrien considerar en la pràctica clínica diària de moltes unitats d'endoscòpia”.

Aquest estudi forma part del projecte doctoral (UB) del doctorand Francesc Bas-Cutrina, sota la direcció del Dr. Sebastià Videla (Unitat d’Investigació Clínica en Assajos Clínics de l’IDIBELL) i el Dr. Joan Gornals (investigador principal del projecte, Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’HUB). Durant els anys 2020 i 2021 els resultats preliminars i finals de l'estudi es van comunicar als principals congressos (UEGW, DDW, SEED, SEPD, SCD) d’Aparell Digestiu.

El projecte s'ha pogut dur a terme gràcies a les ajudes econòmiques de la Fundació Mutual Mèdica (2017), Societat Catalana de Digestologia (2018) i Fundació Societat Espanyola d’Endoscòpia Digestiva (2019). Article de referència Bas-Cutrina, F; Videla, S; Gornals, J.B; et al. Management of small subepithelial tumors by endoscopic banding without resection and single-incision needle-knife assisted biopsy: a prospective multicenter study. Gastrointestinal Endoscopy (2023). DOI: 10.1016/j.gie.2023.05.057

Article de referència

Bas-Cutrina, F; Videla, S; Gornals, J.B; et al. Management of small subepithelial tumors by endoscopic banding without resection and single-incision needle-knife assisted biopsy: a prospective multicenter study. Gastrointestinal Endoscopy (2023). DOI: 10.1016/j.gie.2023.05.057