L’Hospital de Bellvitge s’incorpora al Programa Talents, que recolza la recerca de joves professionals de la salut

-

Talents està impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera, i hi col·laboren l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’Hospital Clínic de Barcelona, Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i, enguany, s’hi afegeix l'Hospital de Bellvitge.

La IX edició dels Premis Pedrera Talents ha atorgat enguany ajudes a 14 professionals dels quatres centres col·laboradors. El guardó, impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera, i en què hi participen l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’Hospital Clínic de Barcelona, Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i, com a novetat d’aquest any, l’Hospital Universitari de Bellvitge, és un reconeixement i uns ajuts post residència per a joves facultatius especialistes i per a d’altres professionals de la salut.

En concret, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha premiat tres recerques: la del Dr. Roger Barranco sobre accés radial en Neuroradiologia Intervencionista; la del Dr. Sergi Codina sobre medicina personalitzada per prevenir el dany crònic en el trasplantament renal utilitzant cèl•lules renals progenitores com a marcador i la del Dr. Alejandro Roset dedicada a la insuficiència cardíaca, (IC) que és una malaltia molt prevalent a la nostra societat i cursa de forma episòdica amb descompensacions de la insuficiència cardíaca avançada.

També com a part de la participació de l’Hospital de Bellvitge en el programa Talents, s’ha obert la convocatòria d’un ajut per a un projecte de recerca d’àmbit territorial, amb l’objectiu de promoure projectes multicèntrics i transversals, orientats a fomentar la coordinació, les sinergies, la col·laboració i la innovació entre els diferents dispositius de la GTMS (Atenció Primària Costa de Ponent, Hospital de Viladecans, Hospital Universitari de Bellvitge). La data límit per presentar les sol·licituds i la documentació és el 31 de març de 2021.

Els Premis Pedrera Talents, emmarcats en el programa Talents de la Fundació Catalunya La Pedrera, són uns ajuts post-residència per a joves facultatius especialistes i professionals de l’àmbit de la salut considerats excel·lents i rellevants en cadascuna de les seves àrees d’especialització, que vulguin dur a terme un projecte de recerca amb l’objectiu de fer una tesi doctoral, i alhora seguir vinculats assistencialment a l’hospital. Així mateix, també inclou ajuts d’intensificació de la recerca per a facultatius especialistes sènior per facilitar la seva tasca d’investigació en paral·lel a l’activitat assistencial.

Projectes d’àmbits molt diversos

L’Hospital Clínic de Barcelona ha seleccionat dues investigacions, per un costat la del Dr. Gerard Mayà sobre la detecció d’alfa-sinucleïna i grau de senescència neuronal en biòpsies i reseccions quirúrgiques d’òrgans perifèrics en el trastorn de conducta del son REM com a model premotor de la malaltia de Parkinson, i per l’altre, la infermera Mireia Graell amb l’Abordatge del tabaquisme a l’hospital de dia de salut mental.

L’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol ha seleccionat les següents recerques: Dr. Edgar Fadeuilhe sobre el model porcí i la tecnologia no invasiva basada en microones per monitoritzar l'estat dels stents; Dra. Eva Leceaga que estudia les tècniques i marcadors que s'utilitzen en el moment actual en insuficiència cardíaca; Dra. Maria José Martínez, sobre l’estratificació pronòstica del xoc cariogènic i anàlisi amb tècniques de metabolòmic; el Dr. Martí Paré, sobre el dari electrònic de cefalees en pacients amb migranya episòdica d'alta freqüència o migranya crònica i el seu impacte en la qualitat del registre i en la qualitat de vida; la Dra. Mireia Gea, sobre els ultrasons focalitzats d'alta intensitat per al tractament de la tremolor refractària en la malaltia de parkinson i la tremolor essencial i la creació d'un procés assistencial pioner en el sistema nacional de salut; Dra. Mónica Munera sobre la metilació de l’ADN en pacients amb dermatitis atòpica: relació amb l'activitat de la malaltia i resposta al tractament; Dr. Pablo Diaz sobre l’avaluació mitjançant angiografia per tomografia de coherència òptica del canvi en el flux vascular macular i la seva relació amb l'agudesa visual en pacients amb despreniment de retina regmatogen màcula ON i la Dra. Sonia Margarita Baeza sobre la Radiòmica i radiogenòmica en el cribratge del càncer de Pulmó-Radiolung.

La Vall d'Hebrón Institut d’Oncologia ha premiat la investigació de la Dra. Iosune Baraibar sobre la identificació de biomarcadors de resposta a tractaments Anti-TGFB i Anti-LIF en el càncer colorectal.