La GTMS participa en el document de bases del Pacte Nacional de Salut

- Innovació

La Dra. Montserrat Figuerola, el Dr. Josep Comín i Coral Fernández formen part dels 54 experts en les diferents àrees de transformació del sistema de salut que han col·laborat en l’informe que serveix com a punt de partida del nou Pacte Nacional de Salut.

La Dra. Montserrat Figuerola, gerent de l’Àrea Metropolitana Sud de l’ICS fins a la seva jubilació, Coral Fernández, directora de l’Atenció Primària Metropolitana Sud de l’ICS, i el Dr. Josep Comín, director d’Innovació, Recerca i Universitats de la Gerència Territorial Metropolitana Sud (GTMS), figuren entre els especialistes en les diferents matèries que abasten les àrees de transformació del sistema de salut que han participat en el document de bases del nou Pacte Nacional de Salut.

El Pacte vol blindar el sistema de salut des del punt de vista de finançament i de model, així com abordar els veritables reptes de present i de futur. Es tracta d’un projecte de país que demana un debat i els acords de tots els agents implicats. S’està fent a través d’una visió de sistema de salut públic, universal, equitatiu, sostenible i de qualitat, incorporant la perspectiva de gènere, el respecte al medi ambient, l’equitat territorial i, en definitiva, situant la persona al centre, amb un concepte holístic de la salut. Yolanda Lejardi, directora del Pacte Nacional de Salut, és l’encarregada de liderar la definició de les bases per a la transformació del sistema nacional de Salut.

El passat 22 de gener, a l'Espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat, el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, va presidir la reunió de la comissió de treball encarregada de definir els acords finals a partir de les aportacions dels 54 experts. Els reptes de sistema inicialment identificats han estat tractats en les diferents sessions de treball, reformulats i classificats en quatre grans àmbits: un sistema per a més salut, la millora de l’ecosistema sanitari, el rol de ciutadania i professionals com a agents clau en salut i, per últim, coneixement i innovació com a motors de canvi.

Durant la jornada es va presentar un document que recull 13 reptes i 67 accions recomanades que, d’acord a l’evidència disponible i al màxim consens entre els experts, ha de servir de base per a la discussió del plenari que ha de definir els acords definitius. El treball per arribar a aquests acords també inclourà les aportacions ciutadanes i s’estendrà des del mes de febrer al mes de maig, amb la previsió de disposar del text definitiu al juny de 2024, quan es presentarà en plenari el text definitiu del Pacte Nacional de Salut.