L’HUB integra en el seu pla estratègic el foment de la innovació entre tots els col·lectius del centre, com un element clau en la generació de coneixement, evolució i millora del sistema, juntament amb la recerca.

Com innovem?
- A principis de l’any 2019 es va considerar necessari dissenyar un model d’innovació adaptat a les necessitats i expectatives dels professionals. Es va adoptar una metodologia participativa per identificar-les i, en base als resultats, es van dissenyar les bases del model d'innovació. Posteriorment, va seguir un procés de validació del model en cadascuna de les estructures de decisió.
- El model d'innovació territorial està basat en la gestió d'idees innovadores, la promoció de la cultura d'innovació i l'alimentació de l'ecosistema intern i extern, com a àmbits diferenciats d'acció, a més de l'avaluació com a àmbit transversal a tots ells.
- Vegeu el model.

Projectes i idees en curs
- Des del 2019 fins al moment actual s'han gestionat 64 idees, s'han preparat 22 projectes per presentar a convocatòries i estan en fase d'execució 21 projectes tecnològics i de transformació digital.
- Els projectes desenvolupats són dirigits a un determinat grup de pacients: ictus, insuficiència cardíaca, arrítmies, procediments quirúrgics en ginecologia, pacient crític i diagnòstic en patologies infeccioses, oncològiques i neurodegeneratives, entre altres).
Incorporen dimensions d'innovació en aquestes línies:
- Reordenació de processos i modelització de l’acte clínic
- Transversalització del procés individual d’atenció entre nivells d’ atenció
- L’ús de l’eHealth en l’apoderament del pacient i cuidador (pacient activat) per a una orientació centrada en la persona
- Integració en la pràctica clínica de les eines pròpies d’un sistema que usa el big data, la intel·ligència artificial i el machine learning per aprendre d’ell mateix i millorar la qualitat de les cures (learning healthcare system)
- Creació de xarxes de comunicació i gestió de pacients compartida entre professionals, en base a les noves tecnologies de la informació i comunicació
- Gestió remota dels pacients
- A més, hi ha projectes en desenvolupament amb un important component tecnològic per innovar en relació a un repte puntual. La majoria d’aquest projectes es desenvolupen amb la col·laboració d’empreses del sector.
Més informació sobre els projectes

Projectes destacats
1) Projecte EOSS: Implantació d'un nou model d’atenció integral, integrat i transversal per a pacients amb insuficiència cardíaca, que millori la continuïtat assistencial, l’estat de salut dels pacients i optimitzi l’ús de recursos, mitjançant la transformació digital del procés.
- Liderat per: Dr. Josep Comín i Sra. Coral Fernández
- Centres promotors: Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital de Viladecans i Atenció Primària Metropolitana Sud. Àmbit: APS MS + HUB + HV
- Modalitat: Transformació digital
2) Projecte Ritmocore d’implantació d’un nou model d’atenció a les persones amb bradicàrdia que requereixen de la implantació d’un marcapassos.
- Liderat per: Dr. Ignasi Anguera i Dr. Jordi Mercè
- Centres Promotors: Hospital Universitari de Bellvitge i Hospital de la Santa Creu i Sant Pau Àmbit: APS MS + HUB + Hospitals derivadors
- Modalitat: Horizon 2020
3) Projecte ADELE de millora de l'atenció integral del pacient amb arítmies emprant solucions digitals innovadores (ablacions, DAI)
- Liderat per: Dr. Ignasi Anguera
- Centre Promotor: Hospital Universitari de Bellvitge Àmbit: HUB, Hospitals derivadors i Atenció Primària
- Modalitat: Compra Pública Innovadora
4) Projecte RADIÒMICA: Millora del procés diagnòstic i de seguiment dels pacients amb determinades patologies mitjançant medicina de precisió que incorpora una infraestructura tecnològica singular (per la correlació de biomarcadors d’imatge (radiòmica) i resultats en salut obtinguts després de les teràpies.
- Liderat per: Dr. Nahum Calvo
- Centre Promotor: Hospital Universitari de Bellvitge Àmbit: HUB
- Modalitat: Transformació digital
5) Projecte STRACK de millora de la qualitat de vida dels pacients pluripatològics crònics que han patit un ictus.
- Liderat per: Dr. Pere Cardona i Dra. Silvia Coppeti
- Centres Promotors: Hospital Universitari de Bellvitge i Atenció Primària Metropolitana Sud.
- Àmbit: Hospital Universitari de Bellvitge i Atenció Primària Metropolitana Sud i Hospital Viladecans.
- Modalitat: Compra Pública Innovadora
6) Projecte REVERTIR: Millora del procés hospitalari del pacient que ha tingut un ictus isquèmic, a través de la implementació de tecnologies digitals que permetin maximitzar la qualitat i eficiència de l’atenció assistencial.
- Liderat per: Dr. Pere Cardona
- Centre Promotor: Hospital Universitari de Bellvitge
- Àmbit: HUB + Hospitals referidors
- Modalitat: Transformació digital
7) Projecte ContAS de millora de l’atenció al pacient crític mitjançant una assistència precoç i continuada, fonamentada en la integració del monitoratge i instruments d’ajuda a les decisions clíniques.
- Liderat per: Dr. Rafael Máñez
- Centres Promotors: Hospital Universitari de Bellvitge i Hospital Parc Taulí
- Àmbit: Hospital Viladecans, HUB i altres hospitals referidors
- Modalitat: Compra Pública Innovadora
8) Projecte ENVISION, per la millora de l’atenció a pacients crítics amb Covid-19, a partir de la validació d’una solució d’integració de senyals (Sandman.ICU), que permeti l’ús d’intel·ligència artificial per desenvolupar ajudes a la presa de decisions clíniques. Es tracta d’un projecte multicèntric amb participació de 14 hospitals europeus.
- Liderat per: Dra. M José Colomina i Dr. Rafael Máñez.
- Centre Promotor: Hospital Universitari de Bellvitge Àmbit: Multicèntric UE (Alemanya, Croàcia, Hongria, Itàlia, Lituània, Portugal, Espanya, Romania, Anglaterra, Txèquia, Finlàndia, Holanda, Eslovènia i Bèlgica) Modalitat: Horizon 2020
9) Projecte PRI-ERAS d’implementació d'un programa de recuperació intensificada (PRI-ERAS) en procediments quirúrgics d’oncologia mamària, oncologia ginecològica i cirurgia del sòl pelvià.
- Liderat per: Dr. Jordi Ponce i Sr. José Jerez
- Centre Promotor: Hospital Universitari de Bellvitge Àmbit: HUB + APS
- Modalitat: Compra Pública Innovadora
10) Medicina 5P de Medicina personalitzada, predictiva, preventiva, participativa i poblacional, d’atenció a les malalties de caràcter hereditari, i especialment en el cas de les malalties minoritàries i oncològiques, oferint l’assessorament genètic del pacient i dels seus familiars.
Aquest gran projecte engloba tres projectes de Medicina Genòmica:
- Unitat de Genètica Clínica (Liderat per la Dra. Núria Lecha i Dra. Lourdes Planas)
- Unitat de Microbioma i Trasplantament Fecal (Liderat pel Dr. Jordi Guardiola i Dra. M. Ángeles Domínguez)
- Laboratori Anàlisi Molecular ICO-HUB (Coordinat per la Dra. Conchi Lázaro, amb la Dra. Núria Llecha i Dr. Xavier Matias-Guiu)
- Modalitat: PECT (Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial)
11) Projecte SALUTEC@T de millora dels resultats de salut i la qualitat assistencial via model assistencial basat en l’educació, la prevenció, l’anticipació i la medicina personalitzada
- Liderat per: Dra. Barbara Fernández i Sr. Nacho Nieto Centres
- Promotors: Atenció Primària Metropolitana Sud i Consorci Sanitari Integral Àmbit: APS MS + CSI
- Modalitat: Compra Pública Innovadora
12) Projecte PLEBGO, per la promoció de l’abordatge integral de l’atenció sanitària i social, potenciant la comunicació entre els diferents nivells assistencials (Atenció Emergència, Atenció Hospitalària, Atenció Sociosanitària, Atenció Primària i domicili/Residència), incloent també la família i cuidadors.
- Liderat per: Dra. Núria Gutiérrez
- Centre Promotor: Atenció Primària Metropolitana Sud Àmbit: Salut i Social

Innovació en l'atenció als pacients
- L'Hospital de Bellvitge està desenvolupant nous circuits i eïnes de comunicació clínico-assistencial que garanteixen tant l'autonomia dels pacients com una atenció integrada. S'està treballant amb aquestes noves eines amb pacients d'ictus, insuficiència cardíaca i ELA.
- També ha introduït circuits nous a través del telèfon mòbil que permeten als familiars saber en tot moment on es troba el pacient que acaba de ser intervingut en un quiròfan de Cirurgia Major Ambulatòria.
